Strava

čili jiné způsoby použití potravinových doplňků

Olej s oregarem, česnekem a chilli papričkami

Čas přípravy: max. 10 minut
čas odstátí: min. 3 dny (čím déle, tím lépe)

Složení: oliwa

(poměry pro lahvičku o objemu přibližně 500 ml)

5 – 8 kapek oleje z oregana
3 – 4 stroužky česneku
2 – 3 pikantní papričky chilli
asi 500 ml olivového oleje dobré kvality

Oloupeme česnek, umyjeme a osušíme papričky 
Připravené suroviny, tj. olej z oregána, česnek a papričky vložíme do umyté, vypařené a vysušené lahvičky. Papričky vkládáme celé, česnek v dolní části nakrojíme do kříže, aby se lépe uvolnilo aroma.

Vše zalijeme kvalitním rostlinným nebo olivovým olejem, lahvičku těsně uzavřeme a postavíme minimálně na 3 dny na tmavé místo (např. do skříně nebo do spíže).
Po této době můžeme již lahvičku otevřít a aromatický olej používat. Samozřejmě, čím déle lahvička stojí uzavřená, tím lépe, protože se chutě a vůně zintenzivní.

Takto připravený olej (rostlinný nebo olivový)je možno používat za studena např. do salátů, k pokapání zeleniny, brambor ve slupce, k pokapání lososa, tvarohu nebo sýrů nebo při teplé přípravě pokrmů, např. při smažení.

Další recepty:

Bageta s oregánem a olivovým olejem

Składniki:

  • čerstvá bageta,
  • 2 lžíce olivového oleje,
  • 2 kapky oleje z oregána,
  • špetka soli a pepře.

Bagetu nakrájíme na plátky. Jestliže není pečivo příliš čerstvé, můžeme je předem ogrilovat.
Každý plátek poléváme olivovým olejem smíchaným s olejem z oregána, se solí a pepřem.
Vynikající do salátů a past.